четвер, 17 лютого 2022 р.

Бібліографічний огляд літератури до Дня Героїв Небесної Сотні

 


Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності.

Видавець Електронна бібліотека Українського інституту національної пам'яті, 2018 рік.

У збірнику подані фрагменти спогадів учасників протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі Революцією гідності. Інтерв’ю були зібрані Українським інститутом національної пам’яті у рамках проєкту «Майдан: усна історія». Проєкт реалізується у партнерстві з Фондом збереження історії Майдану. До збірника відібрані спогади учасників, різних за статтю, віком та умовною формою участі, з тим, щоб представити структурованість Майдану як самоорганізованої соціальної мережі.


                                       


Український інститут національної пам’яті презентував книгу про участь жінок у російсько-українській війні “У війни не жіноче обличчя”. Ця фраза знайома нам з дитинства. Утім, коли біда приходить на твою землю, на її захист стають усі, хто вміє тримати зброю. Так було в усі часи. Так є і нині, коли на східних рубежах разом із чоловіками воюють жінки. І роблять свою справу нічим не гірше від них.

Саме вони стали героями нової книги письменниці та воєнної кореспондентки Євгенії Подобної “Дівчата зрізають коси”, видавництво «Люта справа», рік видання: 2018.

 

 Брошура «30 років свободи: повернення до Європи»

 

Восени цього року Інститутом національної пам’яті України, за результатами тематичної виставки, яка експонувалась в листопаді-грудні 2019 року, була видана підсумкова брошура. Виставка була присвячена 30-й річниці національно-демократичних революцій у країнах Центрально-Східної Європи та боротьби проти тоталітарних режимів.

Одним з авторів виставки та брошури виступив старший викладач кафедри історії Юрій Перга.

Усна історія російсько-української війни (2014-2018 роки).

 

Випуск  4, 2018 рік.

Книга спогадів містить інтерв’ю військовослужбовців, які воювали у складі українських добровольчих формувань. Розкриваються обставини виникнення батальйонів «Донбас», «Айдар», полку «Азов», Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», батальйонів територіальної оборони. Ви­світлюються питання мотивації добровольців, особливості їх бойового досвіду та оцінка сучасної російсько-української війни. Інтерв’ю доповнені фотографіями із зони бойових дій.

Для дослідників, студентів та усіх, хто цікавиться перебі­гом військового конфлікту на Донбасі. Російською та українською мовами.


 

Брошура “2014: початок російсько-української війни”,2019

 

Брошура “2014: початок російсько-української війни” - проект, який народився з інформаційних матеріалів Інституту “До 5-річчя від початку збройної агресії Російської Федерації проти України”. Напрацьовані матеріали були суттєво розширені Романом Куликом та Максимом Майоровим і стали брошурою, яку можна поділити на два наративні боки: перший - це історичний контекст і передумови російської агресії 2014 року. Другий - хронологія початку російсько-української війни, від окупації Криму до підписання так званого “Мінську-1”. 

«Капелани. На службі Богу і Україні», 2019

У книзі «Капелани. На службі Богу і Україні» йдеться про особливості капеланського служіння на фронті під час протидії російській агресії, а також окреслюються етапи інституційного становлення капеланства у війську.

До нового видання увійшли спогади 13 капеланів ПЦУ, трьох військових священиків УГКЦ, трьох капеланів-протестантів, двох представників РКЦ, одного служителя Мусульманської релігійної громади «Милість» і одного – Житомирської єврейської месіанської общини. Серед оповідачів є дві жінки-капелани. 

Четверо героїв книги – Юрій Казміренко, Іван Ісайович, Василь Хіміч, Павло Гончарук  – є лауреатами міжнародної відзнаки імені отця Омеляна Ковча, видатного українського гуманіста, військового капелана, Священномученика Української греко-католицької церкви, пам’яті якого і присвячено це видання.

Переднім словом до книги стала стаття, що народилася у результаті розмови з Головою Синодального управління військового духовенства Православної церкви України Митрополитом Іоаном. У ній окреслено особливості роботи з підготовки священиків до служіння у війську під час війни та створення мережі військових капеланів у Православній церкві України, представників якої в українському війську від 2014 року і дотепер налічується найбільше.

Спогади військових капеланів були записані з травня 2018 до червня 2019 року в межах проекту Українського інституту національної пам’яті «Усна історія АТО». Загалом у проекті взяли участь 35 військових капеланів, кожен з яких розповів власну історію служіння в цій неоголошеній війні.

Укладачі книги, співробітниці Українського інституту національної пам’яті Тетяна Ковтунович і Тетяна Привалко.