середу, 8 травня 2019 р.

День пам'яті та примирення «1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо»


    


 У середу, 8 травня, в Україні і більшості країн Європи відзначають День пам'яті та примирення. Пам'ятна дата приурочена до дня капітуляції нацистської Німеччини — 8 травня 1945 року.
День пам'яті було встановлено як державне свято в результаті ухвалення 9 квітня 2015 року Верховною Радою України проекту закону № 2539 "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років". OBOZREVATEL пропонує згадати історію свята.
      У ці дні важливо нагадати про непересічну роль українців у перемозі у Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.
    Україна зазнала значних втрат внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло від трьох до чотирьох мільйонів військових, підпільників і цивільних, від чотирьох до п’яти мільйонів цивільних загинуло через окупаційний терор та голод у тилу,близько п’яти мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з них не повернулася на батьківщину.
Загальні втрати України у тій війні оцінюються у 8-10 мільйонів життів. Кількість українських жертв можна порівняти із населенням сучасної Австрії.
   Українці боролися проти Гітлера та його союзників у арміях Польщі та СРСР, Канади і Франції, Сполучених Штатів Америки та Чехословаччини, на фронтах Європи, Північної Африки та Південно-Східної Азії, на Тихому та Атлантичному океанах.
Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги став червоний мак, як і в багатьох країнах Європи.
    Червоний мак (англ. – remembrance poppy) – міжнародний символ пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом – жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року.
  
Символ маку присутній і в українській фольклорній традиції – за легендами, маки зацвітали так, де пролилася козацька кров.

  Саме цій знаменній Даті приурочена наша книжкова виставка «Нескорені».