четвер, 26 вересня 2019 р.

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек.


      Указом Президента України від 14 травня 1998 року 30 вересня проголошено Всеукраїнським днем бібліотек. Це свято встановлено у зв’язку з великим внеском бібліотечних працівників України у розвиток освіти, науки і культури нашої держави та необхідністю подальшого підвищення ролі бібліотек у житті суспільства.

Мої роздуми про бібліотекарів нашого коледжу.
Вже вересень відходить від причалу,
На крилах літо понесли лелеки.
А в нас сьогодні професійне свято,
У нас – працівників бібліотеки.


      Чому з сотень професій я обрала професію бібліотекаря? Любов до книги, до читання? Ні, не тільки це. Головне, по-моєму, людина, що дає книгу, несе людям світло пізнання, допомагає через книгу подолати свої сумніви, розчарування, відчути справжні хвилини щастя. Я обрала професію бібліотекаря справою свого життя. Я не уявляю себе окремо від книг, окремо від бібліотеки, від спілкування з користувачами. Мої колеги, які обрали цю професію, об’єднані однією спільною справою, однією турботою, одним бажанням – дарувати людям радість!
 Є поняття «домашнє вогнище», «вогнище культури». З давніх-давен повелося, що вогонь, вогнище повинна підтримувати жінка. Мабуть тому, у бібліотеках працюють в основному жінки, які бережуть духовне тепло, потрібне людям.  Бібліотекарі нашого коледжу своїм ентузіазмом, любов’ю до друкованого слова виховали не одне покоління освічених людей. Бібліотекар і розпорядник долі книг, і перший стимулятор читацького інтересу, і добрий порадник. Бібліотекар – провідник, який допомагає книзі знайти дорогу до серця читачів. Читач для бібліотеки – завжди дорогий і шанований гість. І коли він приходить до бібліотеки, бібліотекар віддає йому свою мудрість і силу знань. Він як лоцман у книжковому морі, що упевнено веде свій корабель у чудову країну знань.
      Перша прочитана книжка – це перше знайомство з чарівним світом. Добре і щедре серце, а ще уміння, бажання, винахідливість потрібно мати бібліотечним працівникам, які працюють зі студентською молоддю. Це так важливо – підібрати ключ до юних сердець. Саме такі люди працюють і творять у нашому коледжі.
      Бібліотека коледжу - це багатогранний діамант, кожну грань якого відшліфовує своєю професійною майстерністю бібліотекар.
      Професіоналізм, ентузіазм, комунікативні навички, вміння працювати у команді та вирішувати проблеми, ініціативність, гнучкість, інноваційність і креативність бібліотекаря коледжу складають концепцію успіху справи, якою він займається.
      Вже давно наша бібліотека перестала сприйматися, як місце видачі підручників та художньої літератури. На сьогодні це потужне інформаційне середовище здатне задовільнити потреби найвибагливішого користувача. Окрім того, бібліотека коледжу- оазис спілкування, місце, де можна знайти застосування своїм здібностям, або отримати психологічну і моральну підтримку.
       Наш бібліотекар - учитель, до якого студенти ідуть радитися, звертаються з різними питаннями.
       Наш бібліотекар - це і завідувач, яка веде документацію, слідкує за дизайном і оформленням бібліотеки, веде інвентарні та сумарні книги, оформлює передплату періодичних видань.
      Наш бібліотекар - це бібліограф, який постійно знаходиться у пошуку інформації для задоволення читацьких запитів. Інформує про нові надходження, складає рекомендаційні списки, веде систематичні й тематичні картотеки, алфавітний та систематичний каталог,
Наш бібліотекар - це і бібліотекар, який постійно працює на абонементі та в читальній залі, проводить запис читачів у бібліотеку, видає книги, забезпечує студентів підручниками.
      Наш бібліотекар - це бібліотекар-педагог, який завжди прийде на допомогу користувачам, викладачам і студентам, допоможе знайти потрібну книгу, необхідну інформацію, працює з користувачами індивідуально, проводить масову роботу.
      Наш бібліотекар – це психолог, лікар та актор одночасно.
      Довгий час у художній літературі, кіномистецтві формувався негативний образ бібліотекаря: похмура зовнішність, волосся, зібране у хвіст, тихенька, а іноді навіть її порівнювали з непомітною сірою мишкою.

      Проте працюючи значну кількість років у бібліотечній галузі, напевно вже настав час, коли слід голосно заявити: сучасний бібліотекар - це професіонал, ерудований фахівець, комунікабельна людина, творча натура, креативець, а якщо це жінка, то красуня, модель... Нашим бібліотекарям не байдужий їх імідж, оскільки через враження, яке вони справляють на користувачів, колег, ділових партнерів, лежить шлях до визначення ролі і статусу бібліотеки коледжу.


             Ось вони – наші  чарівні бібліоледі!



Завідувач бібліотекою – Звягольська Ольга Дмитрівна



Бібліотекар – Самойлова Валентина Миколаївна




Бібліотекар – Матвієнко Наталія Анатоліївна

                                   


Бібліотекар – Міронова Ірина Леонідіна


     Про цих людей можна сміливо сказати, що це «люди одержимі. Бібліотека особливо не любить байдужих. Їм це протипоказане. Зовсім».     Вони не тільки ерудовані, виховані, але й привабливі, гарні, увічливі й уважні до запитів користувачів, уміють скромно, але зі смаком одягатися. Серед якостей, які обов’язково повинен мати бібліотекар, вони прагнуть до самовдосконалення, вони зібрані, відповідальні, привітні, порядні, тактовні.


        Зі святом шановні бібліотекарі! Творчої Вам наснаги і користувачів у бібліотеці.


                      Підготувала матеріал бібліотекар Міронова І.Л.