середу, 29 квітня 2020 р.

До Дня Чорнобильської трагедії


   26 квітня 2020 року минув 34 рік з часу Чорнобильської трагедії, яка стала пересторогою й тривогою для всього живого, для нинішніх і прийдешніх поколінь. Гіркота чорнобильського полину болем відлунюється і в наших душах, щемом стискає серце кожного.

      У ці дні ми привертаємо увагу до страждань людей, які зазнали і продовжують зазнавати дії радіації. Серед них і ті, хто захистив світ від страшної біди ціною свого здоровя чи навіть життя. Вони збороли ніч, що могла затьмарити сонце. Вони зупинили нерозсудливість і безтурботність, які могли втягти людство в світову техногенну катастрофу. Ми схиляємо перед ними голови. Світ і люди не повинні, не мають права забувати їхньої жертовності, їхнього величного, планетарного подвигу.
      У читальній залі бібліотеки організована книжкова виставка до Дня Чорнобильської трагедії "Чорнобиль... Трагедія... Пам¢ять".

      На виставці представлені  документальні матеріали, художні твори, публіцистичні нариси.
      Книжкова виставка супроводжується ілюстраціями.





Книги про трагедію Чорнобиля.


Антонов В.П. Уроки Чернобыля: радиация, жизнь, здоровье [Текст] / В.П.Антонов. – К. : О-во «Знание» УРСР, 1989.  – 112 с.

У книзі даються аналіз, оцінка та прогнози медико-біологічних наслідків Чорнобильської аварії. Розглядаються проблеми стресу, з якими мало знайомі не тільки широкі верстви населення, але і вчені та медичні працівники.

                                                          
Бар’яхтар В.Г. Радіація. Що ми про неї знаємо? [Текст] / В.Г.Бар’яхтар, В.І.Стрижак, В.О.Поярков. – К. : Наук. думка, 1991. – 32 с. – (Серія «Чорнобиль»).
У  брошурі дано основні поняття про явище радіоактивності, вимірювання радіації, атомну енергетику як джерело радіації. Наведено дані про становище в районах, що потерпіли від аварії на ЧАЕС. Розглянуто якісну оцінку впливу чорнобильської радіації на людину.

                                                          
Вірина Л.А. Тієї вогняної ночі: Чорнобильська оповідь  [Текст] / Л.А.Вірина; [післяслово В.Бердова]. – К. : Молодь, 1989. – 192 с. – (фотоіл.).
За подвиг під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС начальникові чати воєнізованої пожежної частини №2 лейтенантові Володимиру Правику, про якого розповідається в цій книжці, посмертно надано звання Героя Радянського Союзу.

                                                          
Гейл Р.П. Останнє попередження: Спадщина Чорнобиля : документальна повість [пер.з англ.. В.Романця; післямова Д.Гродзінського] / Роберт Гейл, Томас Гаузер. – К. : Молодь, 1989. – 160 с.
Документальна повість відомого американського профессора Р.П.Гейла, написана у співавторстві з адвокатом Т.Гаузером, присвячена ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і особистій участі вченого у лікуванні потерпілих.

                                                            
Скляров В.Ф. Завтра был Чернобыль : [документальная повесть] / В.Ф.Скляров. – К. : Освіта : Велес, 1991. – 240 с.
Ще одна книга про Чорнобиль. Пише її людина, яка провела  найнебезпечніші дні у тієї межі, яка могла стати фатальною. Пише професіонал, міністр.
Висновок автора про збитковість АЕС, підкріплений разючими фактами, охолодить багато гарячих голів завзятих захисників плутонієвого виробництва та атомної бомби.

                                                          
Солдаты Чернобыля [Сб. статей] / Сост. В.Г. Шкода. – М. : Воениздат, 1989. – 159 с.
В сборник вошли очерки и стихи о мужестве и героизме советских воинов, о тех, кто первым принял на себя смертельное дыхание реактора. Эта книга о верности воинскому долгу, о кровной связи армии и народа, что с особой силой проявилась во время ликвидации последствий аварии на Чернобыльской АЭС

                                                         
Иллеш А.В. Катастрофа / А.В. Иллеш. – М. : Известия, 1989. – 160 с. – ил.
В книгу вошли очерки, репортажи, беседы о наиболее сложных и острых проблемах нашей жизни. Это материалы о чернобыльской аварии с самого первого момента до постройки саркофага, беседы с медиками.

                                                        
Возняк В.Я. Чернобыль: события и уроки. Вопросы и ответы / Возняк В.Я., Коваленко А.П., троицкий С.Н. – М. : Политиздат, 1989. – 278 с. – ил.

У довіднику розміщена інформація з питань, пов’язаних з аварією на Чорнобильській АЕС. В основу відповідей викладені висновки Урядової комісії, розслідування причини аварії і організацію роботи по ліквідації її наслідків, а також доповідь радянської сторони на нараді експертів МАГАТЕ.


                                                         
Лябах Микола. Ймення зорі Чорнобиль [фотоальбом] / Микола Лябах– Чорнобиль : Чорнобильінтерінформ, 1996. – 233 с.
У фотоальбомі вміщено фотографії, які були зроблені відразу за квітневим вибухом, і після, в часи ліквідації наслідків аварії. Документальна книга розкриває найстрашнішу правду про Чорнобиль.
                                                          
Даєн Л.А. Чорнобиль – трава гірка [документальна повість] / Л.А.Даєн; худож. оформл. Ю.С.Ботнара. – К. : Веселка, 1988. – 176 с. : іл.
Документальна повість про Героя Радянського Союзу, начальника воєнізованої пожежної частини Чорнобильської АЕС Леоніда Петровича Телятникова і його товаришів – пожежників, які вночі 26 квітня 1986 року першими вийшли на поєдинок з вогняною стихією і погасили пожежу на станції. 

                                                         
Драч І.Ф. Вірші та поеми [Авт. передм. І.М.Дзюба] / І.Ф.Драч. – К. : Дніпро, 1991. – 213 с. – (Шкільна біб-ка).
До книги увійшли кращі твори відомого українського поета, зокрема, поема «Чорнобильська мадонна». У своєму творі автор показав всі страшні наслідки чорнобильської катастрофи, розповідає  про перших ліквідаторів аварії, про те, чим платить людство за накоєні гріхи .
Іван Драч в поемі викриває й те, що від людей спочатку хотіли приховати, що сталося на ЧАЕС: «Прошу єдине — бодай не брешіть». Ставляться запитання без відповіді: як врятуватися від подальшого розповсюдження радіації, зберегти від зараження «рукотворне Київське море чи бодай Десну зачаровану, з якої Київ п’є воду»?

                                                        
Медведев Г.У. Чернобыльская тетрадь [докум. повесть] / Г.У.Медведев. – К. : Дніпро, 1990. – 165 с. – (Серія «Романи і повісті»)
«Чорнобильський зошит» Г.У.Медведєва – компетентна і безстрашно-правдива розповідь про трагедію, яка продовжує хвилювати мільйони людей. Автор – фахівець-атомник, який працював на Чорнобильській АЕС і добре знає її, особисто знайомий з усіма основними учасниками подій. Центральне місце в повісті – опис подій в Чорнобилі в трагічні дні квітня і травня 1986 року. Автор показує поведінку і роль численних учасників драми, живих, реальних людей з їх недоліками і перевагами, сумнівами і слабкістю, помилками і героїзмом.

                                                       
Олійник Б.І. Шлях : [вірші та поеми] / Борис Олійник. – К. : Наук.думка, 1995. – 430 с.
До збірки увійшла поема «Сім», яка  присвячена пам'яті відважних шести пожежників, що самовіддано вступили у боротьбу зі смертю Віктора Кібенока, Миколи Вашука, Василя Ігнатенка, Миколи Титенока, Володимира Тишури, Володимира Правика та кінорежисера Володимира Шевченка, який знімав фільм про спробу людей протистояти стихії . Завдяки Борису Олійнику, його продуманому художньому прийому поіменної переклички свічка пам'яті горітиме у віках і нагадуватиме про кожного героя чорнобильських подій.