четвер, 20 травня 2021 р.

А над світом вишиванка цвіте



День вишиванки в Україні щороку відзначають у травні. А цьогоріч, 20 травня, відзначатимуть ювілейний 15-й Всесвітній день вишиванки 2021.

Вишиванка — це історія і культура українського народу. Вона є символом нескореності. Вишиванки день в Україні почали відзначати не так давно, лише у 2006 році. Ініціатором стала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.Студентка запропонувала одногрупникам обрати один день і одягнути всім разом вишиванки. Зараз свято вишиванки набуло зовсім інших масштабів.   Український традиційний одяг тепер щороку одягають у третю неділю травня і цим популяризують вишитий етнічний одяг і вшановують українські традиції.

Бібліотека нашого коледжу теж долучається до цієї акції. У читальній залі організована книжкова виставка – викладка «Вишиванка – невмирущий оберіг», мета якої:  формувати у студентів поняття про культуру одягу,  розширити уявлення у молоді про українську вишивку й народний костюм,  розвивати художній смак, інтерес до українського народного одягу як складової частини духовної культури українців,  виховувати любов до українського мистецтва, шанобливе ставлення до національних традицій народної вишивки й історичного костюма.

Шановні користувачі, також вашій увазі представлена презентація «Бережи українське – носи вишиванку!».

І.Міронова, бібліотекар