четвер, 6 травня 2021 р.

Віртуальна книжкова виставка «Кращі книги про Другу світову війну»

 



Зазвичай, підібрати гарні книги, серед списку яких кожен зможе обрати собі щось цікаве — неважко. Проте є такі категорії книг, думки та спогади, сплетені сюжети яких щемлять серця кожного, хто відкриває ці сторінки.

Ми підготували для вас добірку книг про Другу світову війну, про цей темний період історії, що залишив відбиток суму та героїзму на мільйонах людей, з долями та історіями яких ми познайомимось на сторінках неймовірно цікавих книг.





Книги про Другу світову війну для дітей та підлітків — це ніби підручник з історії, написаний не датами та мапами, а життями та переживаннями людей. Книга «Україна в огні» – це історія полум'я, що охопило родину Запорожців та всю Україну, змусивши відправитись боронити рідну землю на фронт. “Ми б'ємось за те, чому нема ціни у всьому світі, — за Вкраїну". Кіноповість Олександра Довженка насичена подіями та яскравими описами тогочасних страждань та віроломних подій війни, що випали на долю мешканців села Тополівка.  Поетичність мови та гіркоту сюжету автор поєднав у майстерну розповідь про людську гідність та важкі випробування, яка вже стала класикою для декількох поколінь читачів.

                                                    

Історичні книги про Другу світову війну неможливо уявити без праці«Спогади про Другу світову війну. У 2-х томах» видатного політика, талановитого історика та оратора Сера Вінстона Черчілля. У книзі автор міркує над маловідомими історичними фактами, характеризує видатних державних діячів тогочасної епохи. Незважаючи на двотомний обсяг, читання не обтяжує, а навпаки, дарує вичерпну інформацію про перебіг трагічної війни та її передвісники, а якісне оформлення та ґрунтовність матеріалу робить книгу ідеальним подарунком для поціновувачів історичних книг!

 

Згадуючи книги з історії Другої світової, також неможливо оминути«Злет і падіння Третього Райху. Історія нацистської Німеччини». Вільям Ширер досліджує передумови та різні фактори, що вплинули на ідеологічний та політичний успіх Гітлера, його підйом до вершин влади завдяки своїм ораторським і організаторським здібностям та твердій волі, що перетворилась на відверту ненависть до всього світу. Детально автор аналізує процес набуття Гітлером влади, завоювання "лендлізу"  та контекст Єропейських політичних подій тих часів.

Війна спустошує наче полум'я. Війна відбирає найдорожчіх нам людей.

Книжка про світову війну «Дружина доглядача зоопарку» відкриває історію родини Жабінських, що в роки окупації Варшави не втратили людяності, та врятували декілька сотень життів, приречених на смерть. На що здатні люди, заради досягнення великої мети? Які таємниці ховаються за буденним галасливим життям, сповненим музики та звірів? Відчуття ідентичності та ґрунтовної історичності сюжету авторці вдалося поєднату в бурхливий твір, після прочитання якого вам неодмінно захочеться відвідати Варшавський зоопарк.

 

Документальні книги про Другу світову — це надзвичайно численні праці, які важко охопити  та навіть порахувати, проте наукові розвідкиМакса Гейстінґса «І розверзлося пекло...» — це спроба розповісти та проаналізувати всі фрагменти Другої світової в одному томі. Спогади та карти різних сторін-учасників війни автор поєднав у дивовижно зрозумілий, приголомшливий подробицями військових кампаній твір. Події в  Польщі та вторгнення в Норвегію, Азійський фронт та облога Німеччини. Добре знання військових подій автор поєднав з фрагментами щоденників та спогадів різних сторін, що зливається у довершений твір.

 

«А зори здесь тихие...», Борис Васильєв

Дивовижна та зворушлива історія про п'ятьох молодих дівчат, які без роздумів відправилися на фронт. Скільки потрібно мати мужність, щоб віддати своє життя заради майбутніх поколінь?

Хоробрість, відвага, героїзм – ці якості линуть через весь роман червоною ниттю. Розуміючи, що майбутній бій практично не має шансів на перемогу, адже сили з самого початку не рівні, головні героїні все одно йдуть вперед, ризикуючи собою.

Твір дійсно бере за душу, адже автор зміг передати не тільки вісь трагізм того, що відбувалося, але й розповів про героїчні вчинки та мудрість людей того покоління.

 

«Змова диктаторів. Поділ Європи між Гітлером і Сталіним 1939-1941», Андрій Галушка, Єгор Брайлян

Історичні та художні книги про другу світову війну завжди привертали увагу читачів. І ця робота не стала винятком, адже на її сторінках міститься детальний аналіз процесів та подій, які призвели до трагедії Другої світової війни. Автори також представили детальну інформацію про хід війни протягом перших двох років.

Прочитавши цей твір, ви не лише дізнаєтеся про знакові та переломні моменти Другої світової війни, але і засекречені раніше факти про агресію СРСР проти сусідніх країн. Крім того, тут також названі можливі причини, які спонукали Гітлера розпочати війну.

 

«Вторая мировая война», Ентоні Бивор

Закордонні автори не так часто піднімають тему Другої світової війни у своїх творах. Однак відомий британський історик не просто поділився спогадами свого народу про той період часу, але і відкрив багато нових фактів.

Для написання книги автор використав безліч історичних джерел – це і листи з фронту, і публіцистика того часу, і мемуарна проза, і щоденники солдатів. Але головне, що Бивор зумів все це об'єднати. Завдяки чому ви будете читати не сухі документальні факти, а захоплюючі історії живих людей.

Історія нас вчить, що Український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге. Коли ми разом, коли ми відчуваємо, що справедливість на нашому боці і стоїмо за свою землю, тоді ми непереможні.

Приємного всім перегляду!