понеділок, 21 листопада 2022 р.

ІНФОРМАЦІЙНА ХВИЛИНКА МЕДІЙНОЇ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ГРАМОТНОСТІ «МЕДІАГРАМОТНІСТЬ: ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ І ВМІТИ?»

 




Медіаграмотність — сукупність знань, навичок та умінь, що дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати і створювати різноманітні повідомлення для різних типів медіа. Окрім того, медіаграмотність передбачає вміння розуміти й аналізувати, як медіа функціонують у суспільстві та який вплив вони мають.

Бути медіаграмотним означає бути спроможним знайти те, що ми шукаємо, вибрати те, що нам потрібно, й визначити, наскільки надійною є ця інформація. Бути медіаграмотним означає бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими.

Місія сучасної бібліотеки – допомагати читачам вчитися компетентно споживати будь-які повідомлення в мас-медіа та вміти створювати свій власний медіа-продукт.

 

Добірка матеріалів про медіаграмотність

 Як розпізнати фейкові новини  інфографіка Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA), що допоможе виявити неправдиву інформацію.


MediaSapiens  проект з підвищення медіаграмотності споживачів медійного контенту. Сьогодні в Україні потужним медіа-освітнім проектом є «Media Sapiens». Цей проект у 2010 році започаткувала «Телекритика» (зараз – «Детектор медіа») для підвищення медіаграмотності аудиторії. Матеріали сайту допоможуть відрізнити якісну та правдиву інформацію, виявляти маніпулятивні спроби впливу на громадську думку та не піддаватись їм, довідатись про інформаційні права та можливості їх використати. Цим порталом користуються журналісти, активісти, представники телекомпаній, друкованих та електронних медіа та інші, кого цікавить критичний погляд на висвітлення подій. На порталі ви знайдете добірки книг про медіа-освіту, цікаві медіа-дослідження, анонси медіа-подій, тощо.

Медіаосвіта і медіаграмотність – портал, створений на базі онлайн-бібліотеки з медіаосвіти Міжнародного благодійного фонду “Академія української преси”.

Навчальні ігри з медіаосвіти в Україні.

 

МЕДІАДРАЙВЕР


«МедіаДрайвер» — це мультимедійний онлайн-посібник. Він містить не лише текстову інформацію про різні типи медіа, але й чимало інфографіки, відео та навіть мультики. Також присутній ігровий елемент у вигляді тестів, проходження яких дозволяє отримати «Посвідчення медіадрайвера» — водія, який добре орієнтується у складних лабіринтах світу медіа.

«МедіаДрайвер» — це про світ медіа, про те, як він розвивався, яким він є сьогодні, що його чекає в майбутньому. А також про те, по-перше, як навчитися використовувати його можливості в повсякденному житті та у роботі, по-друге, як навчитися критично сприймати все, що пропонують медіа.

Розробники: ГО «Детектор медіа» за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Чехія.

ПРИГОДИ ЛІТЕРАТУСА



Медіаосвітня гра, її головний герой — юний принц Літератус. Гра складається із 10 рівнів. Герой проходить 10 світів в пошуках своєї коханої Верітас, викраденої Маніпулісом. Йому доводиться оцінити достовірність і правдивість інформації, яка йому трапляється, перевірити та знайти правду. Допоможіть Літератусу пройти його шлях: читайте оповідання і знаходьте предмети. Наприкінці гри дізнаєшся, чи  компетентний ти медіаспоживач?!

Розробники: Центр медіаініціатив (Вірменія) , адаптація українською — Академія української преси

МАНІПУЛЯТОР

    
                                         


У цій грі за 40-50 ходів ви побачите, до яких маніпуляцій вдаються не надто сумлінні журналісти, щоб збільшити аудиторію. З кожним кроком ви відкриватимете новий трюк: оформити видання на бабцю, засипати «зрадою», репостити дописи з соцмереж, підписувати героїв як «Вася П.», «Катерина І.», видавати пересічних громадян за експертів, вигадувати фейки, додавати в заголовки якнайбільше емоцій. Кожен із цих ходів приносить певну кількість балів. На екрані відображається кількість читачів, залежно від того, наскільки вдалим виявився хід.

Розробники: Тексти та Інститут масової інформації

МЕДІАЗНАЙКО


Це перша навчальна гра з медіаосвіти в Україні, її мета – допомогти якомога більше дізнатися про інформаційне/медійне поле. Гра – частина курсу з медіаграмотності, розробленого спеціально для загальноосвітніх шкіл.

Суть гри полягає у тому, що потрібно пройти 9 рівнів/етапів, надати відповідь на запитання, стати журналістом, створити телепрограму, сайт і газету, дізнаючись при цьому як працюють медіа і як вони впливають на тебе – споживача інформації.

Гра розповідає, що таке новини, як розвивався медіа-простір, як розпізнати фейковий новину і що це таке, для чого використовують пропаганду сучасні ЗМІ, як в Україні законодавчо регулюється діяльність засобів масової інформації, в чому полягає кодекс професійної етики журналіста і багато іншого.


Приємного перегляду!