середу, 23 листопада 2022 р.

Віртуальний бібліографічний огляд літератури по формуванню медіаграмотності




Вчені з Оксфордського університету дослідили, що найкращим засобом від турбот, тривожності і стресу є читання. Вони стверджують, що достатньо всього шести хвилин занурення з головою у читання, щоб отримати швидкий позитивний ефект на організм.

Щоб обрати книгу, ви можете знайти найближчу книгарню, бібліотеку або ж завантажити електронне видання. З початком війни десятки українських видавництв відкрили безкоштовний доступ до електронних видань.



Ми зібрали добірку книг, які допоможуть збагатити ваші знання з медіаграмотності, сприятимуть розвитку критичного мислення в дорослих та дітей. Збережіть добірку, щоб не загубити.


Вальорска М. Аґнєшка «Діпфейк та дезінформація» – видання Академії української преси про новітній вид розповсюдження маніпулятивного контенту, коли за допомогою штучного інтелекту досить швидко можна підробляти відео. Цю та інші книги на тему інфомедійної грамотності можна знайти у «Бібліотеці масової комунікації та медіаграмотносіт» на сайті АУП.

 

Катя Сіль «Ніта. Ховайтесь, фейки світу» – книга з медіаграмотності для дітей віком 5-10 років від Міністерства культури та інформаційної політики України та Інституту книги, покликана не тільки розвивати критичне мислення у дитячої аудиторії, а й привернути увагу батьків до теми медіаосвіти.

«Фабрика новин» – комікс від ГО Інтерньюз-Україна. Чи впливає недобросовісне медіавиробництво на життя суспільства? Мешканці міста, де фабрикою новин керує всемогутній містер Фейк, відчули це на собі. Чи вдасться їм повернути місто на шлях медіаграмотності та критичного мислення?


 

Рекомендуємо також книги, які Вас можуть зацікавити.

 

Пітер Сінгер, Емерсон Брукінг «Війна лайків. Зброя в руках соціальних мереж» – від історії появи Всесвітньої павутини, смайликів, твітів та мемів автори розповідають про використання платформ соцмереж авторитаристами, революціонерами, силами оборони, терористами, Дональдом Трампом, Росією, Китаєм, США та багатьма іншими фігурантами онлайн-життя.

Луї Стовелл «Життя онлайн. Як уберегтися від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті Чи знаєте ви, як почуватися захищеними в інтернеті?» – у виданні є низка практичних порад зі створення сторінок у соціальних мережах, правила поведінки з інформацією, приватними даними, взаємодії з користувачами й дотримання авторського права. Книжка стане в пригоді дітям, які активно починають користуватися інтернетом, а також їхнім батькам, котрі хочуть знати, як правильно пояснити дитині правила поведінки в мережі.

Марина Кафтан «Історія брехні. Як ми обманюємося» – це книжка розповідає про різноманітні маніпуляції, фейки та махінації. Окрім того, книжка містить дієві інструменти, що стануть у пригоді як підліткам, так і дорослим. Читачі дізнаються, як безпечно користуватися соцмережами, дивитися відео на ютубі та перевіряти інформацію, яку споживають щодня з різних джерел.


Радимо переглянути книги, які формують медіаграмотність, за посиланнями.

http://www.aup.com.ua/upd/mo.pdf

http://mediaosvita.org.ua/book/mediaosvitni-resursy-rozvytku-patri/

http://www.ifap.ru/library/book336.pdf

http://www.criticalthinking.expert/book-criticalthinking/FREE_tehnolog%D1%96%D1%97_rozvitku_kritichnogo_mislennja_uchn%D1%96v.pdf

http://evartist.narod.ru/text23/0013.htm

http://interlink.academy/wp/wp-content/uploads/2017/12/Mediactive_Dan-Gillmor_Ukrainian.pdf

https://www.yakaboo.ua/ua/v-interneti-htos-pomiljaet-sja.html

https://www.yakaboo.ua/ua/hto-b-mig-podumati-jak-mozok-zmushue-nas-robiti-durnici.html

http://www.aup.com.ua/uploads/MG.pdf

http://www.academia.eduC%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F

http://www.aup.com.ua/uploads/luman_web.pdf

https://nashformat.ua/products/myslennya-shvydke-j-povilne-709056

http://verificationhandbook.com/book_ua/

Посібник для вчителя “Медіаграмотність та критичне мислення на уроках суспільствознавства“.

Приємного перегляду!