четвер, 1 грудня 2022 р.

Радимо почитати

 

Пропонуємо вам перегляд художньої літератури, яка розповідає про долі людей хворих на СНІД.

Світлана Талан «Коли ти поруч».

 У той фатальний день після аварії на туманною трасі понівечене залізо було залито кров`ю. Головна героїня, забувши про свої рани, намагалася допомогти постраждалим, але доля зіграла з нею злий жарт. Хвороба, якої вона заразилася, рятуючи інших, невиліковна. Вона повинна знайти в собі сили жити далі


 

Сьюзен Зонтаг «Хвороба як метафора. СНІД та його метафора»

 Розглядаються метафори, пов’язані зі СНІДом, і показано правду, вільну від вини, сорому і страху, скільки їй відведено, щоб все-таки знайти того, хто буде поруч з нею в горі і в радості …

 

 


Ерве Гібер «Смерть, а не непрацездатність»

 Ця книга, а разом з нею ще дві, які становлять трилогію («Протокол співчуття», «Чоловік у червоному капелюсі») є своєрідним викликом хворобі, маніфестом хворого на СНІД автора – фотографа, журналіста, письменника і сценариста. Помер у віці 36 років у 1991 році.



    «Другові, який не врятував мені життя»

 Роман є публічною сповіддю і передсмертним щоденником Ерве Ґібера – журналіста, сценариста, фотографа і письменника, якому у 33 роки діагностували СНІД.

Ілюстрований фото самого автора, роман став культовим у європейській літературі. В той час ВІЛ/СНІД був мало дослідженим діагнозом, навколо якого було багато забобонів і стереотипів; не було препаратів, які могли би продовжити життя, а для пацієнта цей діагноз був вироком.

Ключовим персонажем книги є Мюзіль, за іменем якого прихований французький філософ Мішель Фуко, що помер від СНІДу. Щоправда, попри славу Фуко, родина довгі роки приховувала причину його смерті, боячись суспільного осуду.

 

Віл. Моя боротьба.

 Читати

Анотація до книги "Віл. Моя боротьба. "

Влад думає, що робить всім краще, не бажає нікого образити і підтримує "дружні" звʼязки одразу з декількома дівчатами, кожна з яких його кохає. Але замість того, щоб робити краще, своїми діями і словами він ще більше привʼязує кожну з них, не дарма кажуть "добрими намірами вимощена дорога до пекла"...
Також тут піднімаються теми хвороби, радикального лікування, вибору, бажання боротися.

 

У 2012 році вийшла збірка поезій «Анестезія» — антологія проти болю та смерті. Проект реалізовувало Літературне угруповання «СТАН». У книзі зібрано твори восьми авторів з України, Литви та Латвії, яких об’єднало прагнення привернути увагу суспільства (та влади) до проблем невиліковно хворих людей, що живуть із нестерпним болем.