четвер, 20 лютого 2020 р.

День пам'яті Героїв Небесної Сотні.





Не плач, Україно!
Ми сильні, ми вільні,
Ми переживемо ці муки в країні!
Не сміє ніхто ображати єдину!
Вриватись без миру, робити руїни.
Чужинців – прогоним, поставимо стіни
з цеглини єдиної нашої сили!
Зазнаєш ти зміни у себе в країні.
Ми все переможем!
Не плач, Україно!

 (Валерія Болтівець)

Згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року № 69/ 2015 « Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв небесної Сотні» щорічно 20 лютого відзначається День пам'яті Героїв Небесної Сотні. 18-20 лютого. Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку.
20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану. 21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали « Небесною Сотнею», а під час прощання із загиблими лунала пісня « Плине кача…», яка стала українським народним реквієм.


Ці душі – світле воїнство, котре постало, наче як із порожнечі. Але насправді воно постало з високих могил нашої древньої землі. Шляхетні воїни давнини переродилися в простих наших сусідів та друзів – студентів, фермерів, підприємців.
Ці люди – наша нова аристократія, наша шляхта. Так, вона різна. Часом земельно-груба,часом виховано-тендітна, а часом загибла. Убита скаженими кріпаками та дешевими найманцями.
Лицар від найманця різниться тим, що про нього пишуть поеми, а не плебейські віршики. Про нього мріють шляхетні панянки. За ними плачуть матері.
Вони подарували нам усе. Віддали все, що мали, і ми не можемо цим знехтувати.


     З метою донести  до свідомості молоді історичні факти про події, що відбувалися на Майдані з листопада 2013 року по лютий 2014 року; сформувати  особистісні якості громадянина – патріота України, захисників Вітчизни на основі національних, культурно-історичних і військових традицій; виховувати у підростаючого покоління шанобливе ставлення  до Героїв Небесної Сотні, воїнів АТО, загиблих у боротьбі за свободу та цілісність України в бібліотеці створена книжкова виставка
« Небесна Сотня: герої не вмирають!»