понеділок, 22 квітня 2019 р.

NON-STOP АКЦІЯ «Будь у тренді – читай українське»




  Україна…Рідний край…Рідна мова… Скільки почуттів з’єдналося в цих словах, скільки ніжності, любові і ласки. Що може бути для людини дорожчим за рідну мову? Адже мова народу – це не просто звуки. Мова – це душа народу, це його трепетне серце. В рамках декади бібліотеки триває NON-STOP акція «Читай, дивись і слухай українське!».
       Часи змінюються, і замість старих кумирів приходять нові таланти, які можуть перевершити своїх іменитих попередників. Так було у всіх сферах життя й так буде завжди. Те ж саме можна сказати і про літературний процес сьогодні, коли від добре знайомих імен вже не дочекатися нових творів, але усі звертають увагу на новачків, які тільки починають здійматися на літературний Олімп. Українські письменники відходять від радянських стереотипів та різноманітних комплексів, нав’язаних нашою історією і сьогоденням, та творять нову й сучасну літературу. І цей рух відповідає запитам суспільства, яке теж прагне розвиватися та рухатися вперед.
       Представлений вашій увазі бібліографічний огляд української літератури допоможе вам знайти книгу для читання і натхнення.


Долучайтеся до нашої акції, читайте наше українське !
Ми оголошуємо тиждень української книги, якщо Ви бажаєте залучити до читання Вашої улюбленої книги іншого читача - завітайте до бібліотеки!


Варто прочитати.


       Трилогія Айн Рейд "Атлант розправив плечі". Книга висвітлює питання соціальної справедливості, вартості інтелекту в економіці та суспільстві в цілому. Айн Рейд відкриває для нас нові точки зору на ефективність і нонконформізм. Книга легко читається і не набридає. Буде хорошим доповненням до будь-якої бібліотеки.



       Ще одна дуже атмосферна трилогія "Дім дивних дітей" від Ренсома Ріггза. "Реалізм, містика, психологізм, навіть любовна лінія - все є. Особлива фішка - старі фотографії, які ілюструють захопливу, лише місцями моторошну, а в основному просто цікаву подорож."



       Не всі люблять читати біографії, але "Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє" таки виявилася цікавою і поживною для мозку. Хто такий Ілон Маск? Без нього не було би ані платіжної системи PayPal, ані електромобілів Tesla, ані перших приватних космічних польотів. Він замірився не тільки пересадити людство на електромобілі, зняти його з нафтової голки завдяки сонячній енергії та мережі супер-зарядок для електромобілів, але й розпочати колонізацію Марса та зробити людську цивілізацію міжпланетною.

       "Квіти для Елджернона". Прочитайте електронний варіант, придбайте паперовий, прочитайте ще раз. Нетипічна подача, цікавий сюжет, який дозволяє побути на місці людини, котра отримала велику силу, змогла відчути як це, коли життя тікає крізь пальці, наче пісок. 


        "Записки українського самашедшого". Роман написано від імені 35-річного комп’ютерного програміста, який на тлі особистої драми прискіпливо, глибоко й болісно сканує усі вивихи нашого глобалізованого часу. У світі надмірної (дез)інформації і тотального відчуження він – заручник світових абсурдів – прагне подолати комунікативну прірву між чоловіком і жінкою, між родиною і професією, між Україною і світом. За жанровою стилістикою «Записки українського самашедшого» – насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників, сучасного літописання й публіцистики.



        "Дівчина у потягу". Краще ніж писав Кінг про цю книгу не скажеш: "Справді чудовий роман, який тримає в напруженні. Через нього я майже всю ніч не спав. Оповідачка - просто супер..."

Як читають успішні люди: 8 простих правил


Як український письменник підкорював читачів?


         Наш український «продукт» -  у нашій бібліотеці (бібліографічний огляд літератури).




        Українська байка /худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 31с.
         Українська байка в її кращих зразках – у творчості Г.Сковороди, П.Гулака-Артемовського, Є.Гребінки, Л.Глібова,М.Старицького, Б.Грінченка – успішно розвивалась завдяки органічним зв’язкам з фольклорними традиціями. Байки українських письменників засуджували несправедливість судей, хабарництво чиновників, панську сваволю, вихваляли кмітливість і дотепну вдачу українського народу.
        Скарбниця народної мудрості. Прислів’я та приказки /упор. Т.М.Панасенко; худож.-офомлювач О. Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2017. – 63с.
         Відкривши цю книжку, ти потрапиш у чарівний світ українкого фольклору. Прислів’я та приказки – ці духовні скарби з незапам’ятних часів живуть у народі, передаються з уст в уста, від покоління до покоління, збагачуючи нашу мову влучними висловами та дотепними жартами.
      Український народний гумор / худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 31с.
      Український народний гумор має віковічне коріння, на якому виростає та рясно родить сучасний сміхограй. До книги входять українські анекдоти, скоромовки та колядки, що одразу дадуть змогу підняти настрій читачів.
       Симоненко В.А., Сосюра В.М.
            Любіть Україну: патріот. Поезії /В.Симоненко, В.Сосюра; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 30с.
        До збірки увійшли найкращі поезії двох видатних українських митців – Василя Симоненка (1935-1963) та Володимира Сосюри (1898-1965), основним мотивом творчості яких є любов до України та її народу. Яскрава та щира поезія українських ліриків чарує задушевністю, теплотою та правдивістю почуттів.
      Українські традиції та звичаї / худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 31с.
       Видання знайомить нас з багатим і різноманітним світом народних звичаїв, за якими жили українці з давніх –давен до нашого часу. Звичаї, які ми отримали у спадщину від дідів-прадідів, не втратили свого значення і сьогодні. Вони є найдорожчою скарбницею духовної культури українського народу.
      Ушкалов Л.В.
        Тарас Шевченко /Л.В.Ушкалов; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 63с.
      Коли ми говоримо: «Тарас Шевченко», то передусім уявляємо собі сивоусу людину з сумним, важким поглядом. Так, це знайомий нам з дитинства великий Кобзар. Він народився кріпаком, був круглим сиротою і тільки у 24 роки став вільною людиною. Ці факти відомі всім. Але не всі знають, що молодий Шевченко входив до санки – петербурзького мистецького бомонду, відвідував оперу, був бажаним гостем у багатьох кращих домах, любив жінок, навіть думав оженитися. Саме такий – маловідомий – Тарас постає зі сторінок цієї книжки…
   Шевченко Т.Г.
       І мертвим, і живим, і ненародженим… /Т.Шевченко; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 30 с.
      З творчістю Тараса Григоровича Шевченко (1814-1861) пов’язаний початок нової епохи в розвитку української літератури…
   Шевченко Т.Г.
       Заповіт: патріот. поезії /Т.Шевченко; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 31 с.
       Видання дає можливість познайомитися з творчим надбанням духовного батька української літератури…
    Довженко О.П.
        Воля до життя. Незабутнє. Ніч перед боєм /О.Довженко: худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2017. – 31 с.
       Олександр Довженко (1894-1956) – класик української літератури та видатний кінорежисер світового масштабу. До нашого видання увійшли оповідання: «Воля до життя», «Незабутнє», «Ніч перед боєм».
   Грінченко Б., Тичина П., Рильський М.
       Ще не вмерла Україна: патр. поезії /Б.Грінченко, П.Тичина, М.Рильський; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 31 с.
       Творча спадщина цих письменників збагатила скарбницю української та світової літератури…
    Тагліна Ю.С.
   Михайло Грушевський /Ю.С.Тагліна; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 63 с.
    Михайло Грушевський (1866-1934) є однією з головних постатей українського національного самоствердження в новітній історії України.
     Видатний вчений і суспільно-політичний діяч, він створив 10-томну «Історію України-Руси» - першу повну історію України, таким чином перевршивши навіть таких своїх видатних попередників, як Костомаров, Куліш, Драгоманов, Антонович.

    Савченко В.А.
       Симон Петлюра /В.А. Савченко; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 63 с.
        Симон Петлюра (1879 – 1826) – український державний, військовий та політичний діяч, головний отаман військ УНР. Був патріотом, відданим ідеї самостійності України. Радянська пропаганда намагалася всіляко дискредитувати його постать. Ця книга – спроба з’ясувати, яким насправді було життя Симона Петлюри.
Сорока Ю.В.
       Дмитро Байда-Вишневецький /Ю.Сорока; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 63 с.
       Дмитро Байда-Вишневецький (? – 1563) – славетний козацький лицар, визначний полководець, який на початку 1550-х років заснував фортецю на острові Мала Хортиця на Дніпрі, згуртував навколо неї козаків і цим поклав початок Запорізькій Січі. Про його хоробрість і талант складали легенди.
Леп’явко С.А.
       Козацькі війни К. Косинського та С. Наливайка /С.А. Леп’явко; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 64 с.
       Козацькі війни К. Косинського та С. Наливайка (1591-1596 рр.) залишили яскравий слід в історії козацтва. Вони завершили перше сторіччя його розвитку й розпочали нове, XVII ст.., яке цілком правомірно можна назвати козацьким сторіччям історії України.
Журавльов Д.В.
       Мазепа /Д.Журавльов; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 63 с.
       Іван Мазепа (1639-1709) – одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих протягом тривалого часу викликали гарячі суперечки. Читач цієї книги зможе створити свій власний варіант образу гетьмана Мазепи – одного з найколоритніших, найцікавіших українців.
Мицик Ю.А.
        Іван Виговський /Ю.Мицик; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 63 с.
        Іван Виговський (поч.XVII ст. – 1664 р.) – один з керівників Національно-визвольної війни 1648-168 рр., найближчий помічник Богдана Хмельницького у розбудові Української держави, переможець у битві при Конотопі. Ставши гетьманом у надзвичайно складний період, Виговський намагався за будь-яку ціну зберегти незалежність України.
Сорока Ю.В.
        Бій під Крутами /Ю. Сорока; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2017. – 63 с.
        29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави.
Сорока Ю.В.
         Походи Богдана Хмельницького /Ю. Сорока; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 63 с.
         Походи Богдана Хмельницького 1648 р., та особливо його перемоги під Жовтими водами та Корсунем, створили умови для формування самостійної Української держави – Гетьманщини.
Тома Л.В.
        Петро Конашевич Сагайдачний /Л.В.Тома; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 63 с.
        Петро Конашевич Сагайдачний (? – 1622) Петро Конашевич Сагайдачний увійшов в історію як один з найвизначніших козацьких гетьманів Війська Запорозького, видатний полководець, державний діяч, дипломат, захисник української культури і духовності.
Савченко В.А.
         Нестор Махно /В.Савченко; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 63 с.
         Нестор Махно (1889-1934) – виходець з найбіднішого селянства, який у 29 років зміг зібрати 100-тисячну армію і почав створювати на південному сході України анархістське суспільство – трудову федерацію, що проіснувала 100 днів під постійними ударами білих і червоних. Яким був у реальному житті Нестор Махно? На це питання дає відповідь книга.
Коляда І.А., Биба Є.В.
          Отаман Іван Сірко /І.Коляда, Є.Биба; худож.-офомлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2015. – 63 с.
          Іван Сірко (1605(1610) – один з найвидатніших політичних діячів і полководців України. Своєю ініціативою, енергією і воєнною вдачею сіро здобув на Запоріжжі небувалу шану. Вісім разів Запорозька Січ обирала його кошовим отаманом.