понеділок, 1 квітня 2019 р.

Він дуже любив Україну. (До 210 – річчя від дня народження Миколи Гоголя)





      «Скажу вам одне слово щодо того, яка в мене душа… Знаю лише те, що ніяк не надав би переваги ні малоросіянину перед росіянином; ні росіянину перед малоросіянином. Обидві природи надто щедро обдаровані Богом, і, як навмисно, кожна з них окремо містить у собі те, чого немає в іншій, - явний знак того, що вони повинні поповнити одна одну».
                                                                                                                                 М.Гоголь

     Серед знаменитих імен української культури особливе місце належить М.В.Гоголю. Сьогодні, 1 квітня, йому виповнилося б 210 років.



       Відомий літературний класик душею був тісно пов’язаний з Україною.
   Він тут народився, провів дитячі роки. Український фольклор, пісні, легенди увійшли до ранніх творів, принісши славу молодому письменникові.
  Усе життя Гоголя можна назвати дорогою. Лише в дорозі він заспокоювався, відчував натхнення, нові сили. Дороги вели Гоголя до Петербурга й Москви, Рима й Парижа, Гамбурга й Єрусалима. Однак усі шляхи письменника починалися з одного місця – з його Василівки, що на Полтавщині, з його України.
     Звідси він вирушив у свої мандри, сюди завжди повертався в думках і душею. Без України не було б Гоголя, не було б його «Вечорів біля Диканьки», повісті «Тарас Бульба», збірки «Миргород» та інших творів: Гоголь – письменник російський чи український? У його творчості багато українських мотивів, але писав він російською. Напевно відповідь на запитання слід шукати у самого митця…
     Українська художня народна культура мала великий вплив на Гоголя-письменника, але і його власна творчість вплинула на українську літературу, сприяла поширенню інтересу до української культури.
  Так, тема України набула вираження в операх «Черевички» П. Чайковського, «Майська ніч» і «Ніч перед Різдвом» М. Римського-Корсакова, «Сорочинському ярмарку» М. Мусоргського.
   Повістями Гоголя навіяні деякі картини І. Репіна, І. Крамського, В. Маковського.
      Український композитор М. Лисенко за мотивами творів Гоголя створив опери «Тарас Бульба», «Утоплена», «Різдвяна ніч».
   Українські драматурги М. Кропивницький і М. Старицький на основі повістей Гоголя написали п’єси «Вій», «Тарас Бульба».


     Письменник залишив у спадок рідному народові неоціненний доробок з повістей і романів, драматургії та публіцистики. Такі твори, як «Тарас Бульба», «Мертві душі», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Ревізор», «Вій», «Одруження», «Записки божевільного» можна поставити у ряд найвищих художніх досягнень світової літератури.
   Усі ці книжки експонуються на нашій книжковій виставці. Тут також представлена література про життя і творчість Миколи Васильовича Гоголя, письменника, що належить до найбільш оригінальних майстрів слова всіх часів і його ім'я ставиться поруч із іменами Шекспіра, Сервантеса, Данте.
  Отож завітайте до бібліотеки та відвідайте виставку «Містичний світ Миколи Гоголя». Ви дізнаєтеся для себе багато нового та цікавого.



     Також пропонуємо вам знову звернутися до цих шедеврів, творів Гоголя, онлайн.

Назва:Портрет


Назва:Шинель

Назва:Нос









Назва:Вий